Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Bloedbad op de cryptomarkten
De cryptomarkt verkeert in aanloop naar Pasen in zwaar weer. De bitcoin, ethereum en andere belangrijke cryptomunten verloren donderdag allemaal meer dan tien procent van hun waarde. Vrijdagochtend stond de bitcoin als grootste cryptomunt ter wereld op 7.130 dollar, een verlies van ruim 10 procent. Nummer twee, ethereum, stond bijna 13 procent lager op 395 dollar.
Sinds de enorme piek in aanloop naar Kerstmis heeft de cryptomarkt vrijwel alleen maar forse klappen moeten incasseren, vanwege de angst voor regulering, oplichtingspraktijken en afnemende interesse bij consumenten.
Relatief gezien is de rol van de bitcoin overigens weer belangrijker geworden, als je kijkt naar de marktwaarde van de bitcoin (120 miljard dollar) in verhouding tot de hele cryptomarkt (270 miljard dollar).
2.Langlopende hypotheekrente stijgt licht dit jaar
Het ziet ernaar uit dat de rentes voor hypotheken met een rentevaste periode van langer dan 10 jaar weer een beetje gaan stijgen. Althans, dat voorspelt hypotheekadviesbureau De Hypotheker.
Dat de hypotheekrentes al zo lang zo laag zijn komt door het goedkoopgeldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de goed draaiende economie, ziet het ernaar uit dat de ECB in september aankondigt dit beleid te gaan afbouwen. Banken gaan hier waarschijnlijk op inspelen met iets hogere rentes op hypotheken van 10 jaar vast of langer. Bekijk hier de gemiddelde hypotheekrentes voor 5, 10 en 20 jaar vast.
3.Nederland telt voor het eerst in lange tijd meer optimisten dan pessimisten
Voor het eerst sinds de crisis uitbrak in 2008, hebben optimisten de overhand. Bijna de helft van de Nederlanders dat het ‘de goede kant op gaat’ met ons land, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Bij de start van 2018 was bijna de helft van de ondervraagden van mening dat het beter gaat, terwijl dat bij het slotkwartaal van 2017 nog maar 35 procent was. Tegelijkertijd daalde het aandeel mensen dat het de verkeerde kant op vindt gaan van 57 naar 38 procent.
Belangrijkste reden voor de stijging van het aantal optimisten: de Nederlandse economie draait als een tierelier.
4.Klaas Knot wil einde aan lage btw voor konijnenvoer
Wat doe je als centrale bankier in een hoogconjunctuur waarbij de economie als een speer gaat en optimisme hoogtij viert? DNB-president Klaas Knot nam donderdag bij de toelichting op het jaarverslag van De Nederlandsche Bank zijn klassieke positie in: politici moeten niet achterover leunen maar maatregelen nemen die het land helpen als de volgende crisis zich aandient.
Eén van de stokpaardjes van Knot betreft de vereenvoudiging van het belastingstelsel. Zo wil de baas van de centrale bank liefst één btw-tarief in plaats van de huidige kerstboom. Zo valt konijnenvoer onder het 6%-tarief en caviavoer niet. Volgens Knot is het veel slimmer het lage 6%-tarief af te schaffen en met de opbrengsten van de btw-verhoging de lasten op arbeid te verlagen, zegt hij tegen het FD.
5. Oog om oog: Russen zetten westerse diplomaten uit
Rusland heeft aangekondigd net zoveel diplomaten uit te zetten als westerse landen hebben gedaan. Groot-Brittannië, de VS en veel Europese landen hebben Russische diplomaten het land uit gezet als reactie op de vergiftiging van dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter met een zenuwgas van Russische makelij.
De tegenmaatregelen van Rusland zouden betekenen dat twee Nederlandse diplomaten worden uitgewezen, maar minister Blok van Buitenlandse Zaken liet donderdagavond weten nog niks uit Moskou te hebben gehoord.
6. Gronings gas, Wiebes…en de Russen
Nederland wil in 2030 van het Groningse gas af zijn, zo maakte minister van Economische Zaken Wiebes donderdag bekend. Dat vraagt grote investeringen in alternatieve energiebronnen, maar er zal ook gebruikt gemaakt moeten worden van meer buitenlands gas…bijvoorbeeld uit Rusland.
Hoewel de relatie tussen Rusland en veel Europese landen momenteel gespannen is vanwege het conflict over de moord op ex-spion Skripal, blijven economische belangen op de achtergrond een grote rol spelen.
Terwijl deze week over een weer diplomaten werden uitgezet, ging stilletjes Duitsland akkoord met de aanleg van de bijna 10 miljard euro kostende Nordstream 2 pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland brengt..met mogelijke aftakkingen naar Nederland.
7. Donald Trump haalt uit naar Amazon op Twitter
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Amazon hard aangevallen op Twitter. Hij verwijt het bedrijf van miljardair Jeff Bezos nauwelijks belasting te betalen aan staten en gemeenten. Ook stelt Trump dat Amazon het postsysteem misbruikt als bezorgdienst en veel kleine winkeliers van de markt drukt.
I have stated my concerns with Amazon long before the Election. Unlike others, they pay little or no taxes to state & local governments, use our Postal System as their Delivery Boy (causing tremendous loss to the U.S.), and are putting many thousands of retailers out of business!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29 maart 2018
Na de tweet ging de koers van Amazon in eerste instantie onderuit – op enig moment zelfs met 7 procent – maar aan het eind van de handelsdag had het aandeel zich weer hersteld.
8.John de Mol haalt programmadirecteur RTL7 naar Talpa
Mediatycoon en miljardair John de Mol is met een kooprondje bezig. Eerder deze week werd bekend dat zijn mediabedrijf Talpa persbureau ANP overneemt. Donderdagavond bleek dat Marco Louwerens per direct opstart als programmadirecteur bij RTL7. Hij gaat hoogst waarschijnlijk naar Talpa, aldus ANP. Eerder deze week werd ook bekend dat Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen met hun programma Voetbal Inside bezig zijn met een overstap naar Talpa.
Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
- Tesla zit in de problemen omdat robots te veel doen in de fabrieken en mensen te weinig controle hebben
- De zaak rond het zwijggeld van pornoster Stormy Daniels over affaire met Trump krijgt een nieuwe wending door opmerking van advocaat
- Een vrouw vroeg faillissement aan van haar ex-man voor €2,79 – dit zei de rechter